fiziksel davranışlarımızın ruhsal olarak çözümlenmesi yöntemine denir.
bütün yaşamı boyunca bütün birikimi egosu olan modern insan için, bu bilinç dışı problemleri, egodan ayırıp çözümlemek imkansızdır. bunun için psikanaliz yöntemlerinde görülmüştür ki, bütün yöntemler ve deneyler sonucunda psikanaliz var olan sorunun mutlaka tekrar tecelli edeceğini garanti eder.
sorunları geçmişe atmak, ve geçmişten geldiğini vurgulamak, bu sorunların yıllar sonra tekrar tecelli ettiğinde kişinin, bir ortam uyumu sağlama amacı taşıyacağını gösterir. bu amaç kişiye yarardan çok zarar sağlar, bunlar genel olarak, cinsel sorunlar, patolojiler, depresyon, anksiyetedir.
hiç unutulmamış şeylerin, yeniden canlandırılıp hatırlanmasıdır.. teoride güçlüdür. ancak günümüzde uygulanmaz..
bildiğim kadarıyla da psikanalizin nasıl uygulandığını bu ülkede bilen aklı başına üç beş kişi var.. diğer psikoloji bölümleri çöp..
neyse,
psikanaliz ve neofreudyenlerin karşısında duran, görüşlerden biri de, şizoanalizdir. bu da kimilerince psikanaliz karşıtı bir yöntem, kimi teorisyenlere göre de başlı başına ayrı bir psikanaliz yöntemidir. tabi şizoanalizi anlayabilmek için bayağı derin bir felsefe bilgisine ve kuramların hakimiyetine ihtiyaç vardır. o yüzden çok detaylarına girmeden konuya bağlı kalarak açıklamaya çalışmakta fayda var. psikanaliz karşıtlığı meselesi, freudun ego, süperego, id kuramların yoksunluğunda insanın bilinçdışı fikirlerinin freud ve psikanaliz gibi geçmişten değil, bugüne ait olduğunu söylüyorlar. bilinçdışı olgusunun oluşmasında kişinin çocukluk yaşantıları, anne babasının yetiştirmesi değil, bugün için gelecekte kurulan hayallerle alakalı olduğunu dile getiriyorlar. tam da burada işin içine daha da geniş kuramlar, sistem, çark, neokapitalizm, naziler vs giriyor. şizoanaliz zordur, bu bağlamda, insanın bilinç dışına oldukça farklı bir pencereden bakmaktır..
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?