Acilin farkli bir bakis acisiyla geliyorum. Simdi dini nikahta belli sartlar var. 1. Herkese duyurmak 2. Ana babanin rizasi 3. Mihr 4. Şahitler
Resmi nikah meselesine gelirsek, zaten ulkemizde mevzuat anlaminda belli sartlar var. Ekstra bir de gelenekler devreye giriyor. Ana babanin rizasi isteme toreniyle gerceklesiyor. Mihr zaten taki toka isiyle gerceklesiyor. Erkek tarafinin kiza verdigi takilar vs. E zaten resmi nikah olunca sahit zorunlu. Bir de herkese duyurma olayi kaliyor. E bu is de zaten devlet tarafindan tanindigindan yasalar kanaliyla hersey tamam.
Benim asil deginmek istedigim nokta da burada devreye giriyor. Dini nikah sadece senin mensup oldugun din tarafindan kabul görüyorken, resmi nikah dunya uzerinde senin devletini taniyan diger tum devletlerde de gecerli oluyor. Birak kendi cevreni mogadişu'ya gitsen hoop evlisin.
Sozun ozu, Turkiye gibi hukuk devleti olan tum islam ulkelerinde dini nikah gereksizdir. Sen bir ust seviyeye tasimis oluyorsun isi zira. Ama tabii aman gelenek gorenek aman elalem ne der muhabbetinden dolayi hadi bir de dini nikah olsun deniyor cogu zaman.
Ha sadece dini nikah olsun resmiye gerek yok diyen varsa, ulul emr denen hususa karsi gelmekten zaten o dini nikah da gecersiz oluyor. Enayiler guya cok musluman ya, resmi nikah olmayinca zina ile esdeger bir durum ortaya cikiyor. Cahillik zor sey azizim. Gelenek dindari bunlar.
muhafazakar ailelerin dini nikahla yetinmemesi
öyle 3-5 kişilik bir durum değil bu, emin ol sayı çok çok fazla. 18 yaşından küçük evlilikler ya da doğumlar konusunda ufak bir araştırma yaparsan, belli bir fikir verecektir sana.
Çünkü bir boşanma durumunda nafaka almak, kocanın ölmesi durumunda hakettiği mirası almak için sadece imam nikahıyla yetinmezler. Götleri yemez yani. Toplumun yüzde 90 ının imanı baskasına gösteriştir.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?