evrimin eş seçimindeki pozitif getirileri

ilhampipisi
Kadınlar için çocuğuna bakabilecek kendisini koruyabilecek güçlü erkeği tek bakışta tanıma özelliği kazandırdığı gibi erkeklere de crazy eyes'e sahip kadınları ayırt etme özelliği bahşetmiştir. Tabi abazanlık denen kavram bazen genlerde saklı bu özelliği kullanmayı engellemektedir.
bibliofil
soyun devamı için evrimsel sürecin ortaya koyduğu faydalardır.

insanda tüm hücrelerde(bağışıklık sistemi) hücrelerinde MHC proteinleri bulunur. MHC proteinleri hem bir nevi kimlik kartlarıdır hem de tanıma radarlarıdır. Yani, bu radarların kapsama alanı ne kadar genişse ve hassasiyeti ne kadar yüksekse bağışıklık sisteminiz o denli başarılıdır ve siz hayatta daha çok kalabilirsiniz. Bu radarın kalitesi de MHC genlerinizdeki repertuvara bağlıdır. eğer MHC gen repertuvarınız genişse, o kadar çok çeşitli kimlik kartları ve radarlar üretebilirsiniz.

bazı araştırmalar eşlerin MHC gen analizini yaptıklarında çoğunlukla farklı yapılara sahip olduğunu, bunun da doğacak olan çocukların bağışıklığını maksimize etmek için olabileceği sonucuna bağlamışlar. "gözünden gen analizi mi yapıyoruz lan biz, ne bileceğim" derseniz siz de haklısınız. bu da bir çeşit feromon salgısıyla açıklanıyor. yani, karşınızdakinin "kokusu"ndan bilinçaltınız karşıdakinin gen analizini yapmış oluyor. tabi ki bunlar buzdağının sadece bir yüzü.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol