büyük şef

odipus
ben böyle bir şey duymadım daha önce, atatürk sonrası dönemde ismet inönü'ye 'milli şef' denmiştir. Atatürk'e de 'ebedi şef'. Tabi bu ifadeler halk tarafından ne kadar canı gönülden kabul görmüştür, tartışılır. 1930lardan menderes devrine dek bürokratik bir diktatörlüğün hüküm sürmesi söz konusudur.

Osmanlı devrindeki subaylık kariyeri ve bilhassa çanakkale ve sonrasındaki görevlerinde gösterdiği başarılar ile mustafa kemal paşa halk nazarında yüksek prestij sahibi idi, milli mücadele ve cumhuriyet ile bu prestij zirve yapmıştır, atatürk'ün muhteşem karizması olmasa devrimlerin pek çoğu başarılamazdı. Millet bazı devrimlere aklı ermeyip, uygun da bulmamasına rağmen atatürk'ün başarılarından kaynaklı yüksek prestiji ve bu sayede halkın güvenini ve sevgisini kazanması sayesinde işler yürüyordu, güzellikle olmadığı yerde de zorla.

Benim bildiğim Atatürk'e halk tarafından hitap şekli en yaygın olarak 'gazi paşa'dır.

Daha az yaygın ve yine de sıkça kullanılan 'sarı paşa' ve 'mustafa kemal paşa' 'selanikli' vs. 'Ulu önder' 'büyük kurtarıcı' gibi hitapları ise atatürk zaten kendisi de sevmez ve uygun bulmazmış.

'Reis' falan diyen de galiba hiç olmamıştır, olduysa da köteği yemiştir..
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol