evlilik yaşı

deniz ayısı
öncelikle rakamları bir şey yapın (bkz: #6109).
sonralıkla eğer meseleniz evrimsel süreç, içgüdü, doğa kuralı falansa yarından itibaren doktora gitmiyorsunuz, birisi sizi götünüzden bıçakladığında ağlamıyorsunuz, abd ortadoğu'nun içine sıçıp sığdırdığında da antiemperyalist damarınızı kesip atıyorsunuz.
evlilik eskiden de öyle 13 yaşına basar basmaz s..işilince olan bir şey değildi. ne bileyim oğlan çocuğunun yaban domuzuyla güreşmesini falan beklenirdi muhtemelen. ya da bin yıllardır olduğu gibi mal, toprak, para karşılığı alınıp verilirdi insanlar. evrim, biyoloji, doğa temelli konuşacaksak her şeyden önce frontal lobu ve karmaşık sosyal ilişkileri evirdiğimizi unutmayın derim. bu lob sayesindedir ki kurduğumuz komüniteler hayvanlarda farklı dinamiklere sahip, temelde yaşama içgüdüsü olsa da komşunun oğlu kızımıza kabardığında verdik gitti demiyoruz. oğlan buna değecek mi falan diye bakıyoruz.
yaşadığımız toplumdaki bazı kurallar 50 60 senelik olabilir ama bazı gerekler üzerine alınan kararlar var. çoluğun çocuğun evlenmesini normal karşılayacaksanız mantıken 50 yaşındaki ağanın köydeki 13'lükleri toplamasına da karşı çıkamazsınız. ancak bugün kurduğumuz sosyal düzende, ki eski düzenlerden daha ileriye götürmeye çalışıyoruz her seferinde, kız çocukları da dahil eğitimin önemi büyük, bunun için de evliliğin ertelenmesi ihtiyacı kendiliğinden doğuyor. bir de bildiğiniz gibi kadın hakları diye bir şey çıktı. insanın biyolojik ve sosyal serüveninde kadınlar pasif pasif takılırken şimdi onları korumak için yasalar var. kadın sadece bebek ve yemek için yaşamasın diye eğitim veriyoruz, gerekirse daha iyi şartlarda yaşasın diye kocasını terketmesine hak tanıyoruz vs. tüm bunların tutarlı kalması için de evlilik yaş sınırı koyulmuş.
yani günümüzde geldiğimiz nokta da bir şekilde bizim doğamız gereği. yarın bir gün kitlesel bambaşka olaylar olur, işler yine değişir. 13 yaşında bıcır bıcır hatun kovalayamıyoruz diye 200 000 sene öncesine gitmek istiyorsanız yolda başınıza daha kötü şeyler gelebilir onu da diyeyim. ben şahsen insan kurban törenlerini özlüyorum.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol