Eskiden toplumun eğitimli ve zengin tabakasında Resmi nikahı olmadığı halde bir adama finansal güvence karşılığında eş rolü yapan kadına metres denirdi. Bu kadınların özelliği güzel, eğitimsiz, genç olup orta veya alt tabakadan gelmeleriydi. Çocukları nadiren olurdu.
Günümüzde evliliğin toplumun genelinde uğradığı prestij kaybından sonra metres tanımlaması seviyeli birliktelik, düzeyli ilişki veya partner gibi ortaya karışık anlamı sulandırılmış ifadelere bürünmüştür.
Kuma ise Köy veya şehirlerdeki köy kökenli alt gelir grubundaki insanlarda görülür. İlk eşin izin vermesi durumunda daha genç, doğurgan ve sağlıklı bir kadının dini nikahla aynı evde oturmasıdır. Zengin köylünün yeni heves arayışı gibi nedenler kadar ilk eşin çocuk doğuramaması, hasta olup çocuklara bakamaması veya tarlada çalışamaması gibi sebeplerden de bu dini nikah gerçekleşebilir. Bazen erkek kardeşlerden biri ölünce ortada kalan karısını ve çocukları da aynı çatı altında tutabilmek için dini nikah kıyılır.
Şehirlerdeki dini nikahlı ikinci eş hangi tanımlamaya uyar bilemiyorum. Çocuk doğurduğuna göre ilki değil, ilk eşin habersiz olması ve aynı evde oturmamalarına bakarsak ikinci de değil.
Ama erkekler her duruma olduğu gibi buna da bir kılıf uydurmuştur kesin.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?