türkçede 'ria', ingiliccede 'iud' olarak kısaltılan bir doğum kontrol yöntemi. t şeklinde ufak bir araçtır ve sürpriz olmayan bir şekilde rahim içine yerleştirilir. takılması da çıkarılması da vajinal yoldan, serviks içinden olur, kesip biçme durumu yoktur. hormonsuz ve hormonlu çeşitleri vardır. döllenmeyi ve döllenme olsa da rahim duvarına yapışmayı engelleme prensibi üzerine kurulmuştur.
etkinliği çok çok yüksek olsa da hiçbir yöntem gibi %100 etkili değildir, olur da gebelik oluşacak olursa ektopik gebelik olma şansı yüksektir. ilk takıldığı zaman bir enfeksiyon ve uterusa hasar riski olsa da uzun dönemde bu riskler artmaz. hormonlu olanlar menstrüel düzensizlik yapabilir. güzel yanı ise takıldıktan sonra 10 seneye kadar etkilidir, sorunsuz bir takılma olduysa seneler boyunca içeride olduğunu unutabilirsiniz. bakır olanlar acil kontrasepsiyon için kullanılabilir.
tabii ki cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korumaz. naalakası var?
rahim içi araç
hormonsuz, normal olanları regl periyotunun uzamasına ve daha sancılı geçmesine neden olur. 5 günden 8 güne çıkması mesela. hoş mu şimdi bu?
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?