sati geleneğinin ortaya çıkışı

mermaid
Hindistan'ın Rajastan eyaletinde çıkan savaşta tüm erkekler ölünce dul kalan kadınlar düşmanların cinsel saldırılarına karşı koyamayacaklarını anlayıp hepsinin kendilerini ateşe atmalarıyla başlayan bir gelenektir.
mermaid


Antik dönem Hint mitolojisine göre; Brahma'nın oğullarından Daksha, üstün güçlere sahip olduğu için çok kıskandığı, kızı Sati'nin kocası Shiva dışındaki tüm tanrıları ve tanrıçaları düzenlediği bir kurban törenine davet eder. Shiva kendisi törene katılmadığı gibi karısı Sati'nin de gitmesini istemez çünkü törende babasının Shiva'ya kendisi hakkında herkesin önünde hakaretlerde bulunacağını onun için de öfkesini iyi kontrol etmesini söyler. Gerçekten de Shiva'nın dediği gibi Sati babasının kocasına bulunduğu ağır ithamlar karşısında, tepki olarak kendini yakmaya karar verir. Sati, saygı duyabileceği bir babanın kızı olarak yeniden yeryüzüne gelene kadar yok olur, Daksha'nın Ortodoks geleneksel düzeni yıkılır, ideal eş Shiva sabrını tüketip, önüne ne çıkarsa yakıp yıkar. Ancak görüldüğü gibi bu öyküde kendini yakan Sati bir dul değil. Ancak dul kadının uğursuzluk ve fakirlik getirdiğine inanan hintliler dini inançlarında ki bu bilgiyi çarpıtarak, günahkâr bir kadınin kocası ölür deyişiyle günahlardan kurtulması ve yeni günahsız bedenle doğması inancı için dul kadınları toplum baskısı ile yakmayı planlamışlardır .
gods apostle
Ne zaman sayfayı yenilesem Hindistan'la alakalı başlıklar çıkıyor, entryleri yazan da genelde aynı kişiler. Abi çok istiyorsan siktir git bence rajastan'a.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol