kafamızdaki ideal kişi kimdir

okuryazar
Kafamızdaki ideal kişinin kökenleri genelde çocukluk anılarına dayanır.
Anne ve babanın ilişkisi, karakterleri, fiziksel özellikleri, komşularımız, öğretmenlerimiz, sinemada seyredilen çizgi film, peri masalları.. hepsinden hoşumuza giden bizi etkileyen küçücük de olsa bir parçacığın birleşimidir o ideal insan. Çoğunu ilerde hatırlamayız bile. Mesela neden tütün kokan erkekleri güven verici ve çekici bulduğunuz sorusunun cevabı küçükken kaybettiğiniz ve hatırlamadığınız babanızın her sizi kucağına aldığında üstünün sigara kokması olabilir.
Annesinin terk edilişini yaşamış bir çocuk genelde babasına benzeyen erkeklere ilgi duyar ve tıpkı annesi gibi terk edilir.
İlişkilerdeki tekrarlayan sorunların kökeni çocuklukta kafamıza yerleşmiş ideal kişinin özellikleri olabilir.
1
peki karicigim peki karicigim
katılmıyore.
ilhampipisi
insanların sosyo-kültürel çevresinin özelliklerini taşıdığı, belli ya da belirsiz bir kast sisteminin olduğu dönemlerde insanlar artık kendi kültürlerinde kadın erkek rolü neyse o rolü benimser ve evliliği bazı genel sebeplerden yaparlardı: servet, statü, meşguliyet... bir de tamamen hormonsal olan sebepleri açıklamak için kullandıkları 'aşk' gibi. İşte ideal kişiyi de böyle kendi ederlerince belirlerlerdi. misal o dönemdeki birinin gerek servet gerekse soy, mal varlığı üzerinden hesaplanan cpd'si 6'ysa statü peşinde olsa bile, ki bu da çok az oranla uyumlu evlilikle sonuçlanır, en fazla 7'lik birini kendine ideal eş olarak seçebilirdi.

Artık nerdeyse dünyanın her yerinde bir şekilde baskın kültür olan modernizmdeyse insanlar için ideal kişi kavramı kendi sosyo kültürel çevresinden çıkıp çok daha hayali bir kavrama dönüşmüştür. Artık cpd'sı taş patlasın 5 olan kimseler bile en az 8'lik kimseleri seçecek kadar romantizme batmış durumda ve belki de kendileri için en uygun kişiyi görmemekte.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol