kalaşlar

ilhampipisi
Eski adıyla afganistan'ın kafiristan bölgesinde yaşayan bölge halkından gerek kültür gerekse din bakımından tamamen farklı olan sarışın mavi gözlü bir halk. Kimi rivayetlere göre iskender'in. pers tahtını ele geçirmesinden sonra kendisinin pers kadınlarla evlendiği gibi askerlerinin de evlenmesini istemesi sonucu bu halkın ataları dünyaya gelmiştir.

Kültürlerini korumak için müslüman olanların aralarındam ayrılmasını istiyorlar ama islamı seçmelerine rağmen hala kültürlerini koruyan köylerde bulunuyor.

Oldukça farklı adetleri var ayrıca. Misal kadınların regl kanaması olduğu 2 gün zarfında bir kulübede izole olup asaletlerini geri kazandıkları zaman dönmeleri gibi ( bu regli şeytani bir şey olarak görmelerindendir ki bu basit bir şamanist inançtırr) ya da kadınların boşanma konusunda daha fazla hakka sahip olması gibi. Beğendiği erkeğe mektup yazıp erkeğe başlık parasını ödüyor.

Bölge halkının kendilerine kara kafirler demesinin sebebi( bir de kızıl kafirler vardır ki hiç bu konuya girmeyelim tadımız kaçar) tamamen giyim tarzları ve hindu-şamanist dini inançlarından geliyor. Neymiş efendim hem siyah giyerlemiş hem de kafirlermiş.

Bölgeyi anlatan halihazırda iki film var. İlki the man who would be king diğeriyse bölgenin coğrafi koşullarından ötürü avrupanın ilk çocuklarından olup hala varlığını sürdüren gaskonlar gibi izole bir yaşamı benimseyip antik perslerin devamı olma ihtimali yüzünden aryan ırkını araştırmaya gelen bir naziyi içeren die reise nach kafiristan'dır. Sırf türk adı geçen filmlerin bile 'abi türk dedi' etkisi yaratıp bayrakları astırdığı güzel ülkemde karakterlerinden birinin türk olması bahsetmek zorunda olduğum bir ayrıntıdır ayrıca.

Sonuç olarak çevresindeki tutucu halka rağmen oldukça özgür olan bir halktır.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol