pandora'nın kutusu

organick
Yunan mitolojisinde ilk kadın, mitolojik karakter. Pandora, antik yunanca; tanrılar armağanı anlamına gelir. Zeus'un insanlığı cezalandırmak için Epimetheus'a hazırladığı gelin ve bir kutu. Her ne kadar abisi Prometheus, gel yol yakınken vazgeç, evlenme..bu bir tuzak uyarılarında bulunsa da epimet dinlememiştir.
Sonrasında olanlar hakkında mini(!) bir alıntı:
Yunan mitolojisinde dünya sadece erkeklerle başlar. Herkes içer ve hiç çalışmaz. Büyük ve sürekli bir erkek kardeşlik kulübü partisini andırır bu. Antik yunanlar buna 'cennet' der, ama bana sorarsanız özel bir tür cehennemdir. Tanrılar bunun epeyce sıkıcı bir durum olduğunu düşünerek içine biraz çeşni katmak isterler. Erkeklere bir yoldaş düşünürler, dikkatlerini çekecek biri; bira şişelerine ateş etmekle ve geceleri futbol geçen bu kolay hayata biraz karmaşa ve belirsizlik getirecek biri.
Ve ilk kadını yaratmaya karar verirler.
Bu projeye belli başlı tanrıların hepsi yardım eder. Afrodit güzelliğini verir, athena bilgeliğini, hera aile yaratma becerisini, hermes karizmatik konuşmasını. Birer birer yeni bir telefondaki uygulamalar gibi armağanlarını, yeteneklerini ve entrikalarını kadına verirler.
Ortaya pandora çıkar.
Tanrılar pandora'yı dünyaya rekabet, seks, bebekler ve tuvalet oturağı hakkında kavgalar çıkması için yolladılar. Ama bir şey daha yaptılar: Onu bir kutuyla yolladılar. Güzel bir kutuydu; altın kakmalı ve karmaşık, narin süslemeleri vardı. Pandora'dan bunu bir erkeğe(Epimetheus) vermesini istediler, ama kutunun hiç açılmaması gerektiği talimatıni verdiler.
Biri kutuyu açtı ve sürpriz, sürpriz; erkeklerin çoğu bunun için kadını suçladılar ve dünyaya türlü kötülük saçıldı: ölüm, hastalıklar, nefret, haset ve twitter. Artık obur sosis partileri yoktu. Artık insanlar birbirlerini öldürüyorlardı. Daha da önemlisi, artık birbirlerini öldürecek bir nedenleri vardı: kadınlar ve kadınlara çekici gelen kaynaklar. İnsanlık tarihi olarak da bilinen penis ölçme yarışmaları başladı.
Savaşlar başladı. Krallıklar ve rekabet başladı. Kölelik akıllara geldi. İmparatorlar birbirlerinin topraklarını fethetmeye başlayarak binlerce insanı öldürdüler. Koca şehirler inşa edildi ve ardından yıkıldı. Kadınlara malları gibi davranmaya başlayarak aralarında sanki birer keçiymiş gibi değiş-tokuş ettiler ve ticaretini yaptılar.
Kısacası insanlar insan olmaya başladılar. Her şey boktan görünüyordu, ama bu kutunun dibinde parlak ve güzel bir şey kalmıştı. Umut.

'Her şey boktan' kitabından.
Mark manson.

Burda bahsedilen pandora'nın kutusu bana göre bir kavanoz gibi. Kavanoz dipli dünyayı aklıma getirmiştir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol