kadın erkek eşitliği

okuryazar
Kimse kimseye durduk yerde eşitlik vermez. Söke söke talep edip alacaksınız
1
mystery mystery
Gerek yok gerilime. Birçok konuda erkekler ayrıcalıklıyken birçok konuda da kadınlar ayrıcalıklı. Biz pozitif ayrıcalığı da istemiyoruz ama. tam eşitlik gelsin diyoruz.
odipus
Kağıt üzerinde, yasal haklar büyük ölçüde vardır zaten. Pozitif ayrımcı sayabileceğimiz pekçok hak bile mevcut. Sorun pratikte, uygulamalardadır.
3
mystery mystery
Kadına olunca mı pozitifi oluyor:) Ayrıcalığın pozitifi de olmaz. Bu pozitif ayrıcalık da ayrımcı bir laf.
odipus odipus
Tartışılır. Şöyle sorayım o zaman bildiğim kadarıyla babası ölen bir kadın eğer bekar ve çalışmıyor ise kaç yaşında olursa olsun aylığa bağlanabiliyor. Erkek de böyle birşey yok. Kastım bu gibi şeyler için. Bazı yaşa ve uygulamalar aslında kadınlara ciddi avantaj sağlayan türden. Böyle bişey için sizin yorumunuz nedir mesela?
mystery mystery
Ben zaten bunu yazarken pozitif ayrımcılığa karşı çıktım
zorba
kadın-erkek eşitliği, "eşitlikçi" bir yaklaşımın ürünü değildir. dünya nasıl ki tek kutuplu olmaktan çıkıp çift kutuplulaşmışsa, gelecekte de çok kutuplu olacaktır. aynı şekilde cinsiyetler konusunda da buna benzer şekilde önce erkek hegemonyasından kurtulan dünya, kadını-erkeği eşit güce getirdiyse yakında tüm bireyleri ve bu bireylerin özgün cinsiyetlerini birbirine denkleştirecektir. geleceğin kavramı için bk. toplumsal cinsiyet eşitliği

edit: cinsiyet eşitliği, toplumsal cinsiyet eşitliği olarak düzeltildi.
2
mystery mystery
İki cinsiyet var zaten
zorba zorba
kastettiğim gender equality idi. gender türkçe'ye toplumsal cinsiyet olarak çevrilmişse de ben sadece (sex'e karşılık gelecek şekilde) cinsiyet yazmışım. dediğiniz doğru, toplumsal cinsiyet olarak editliyorum.
1981
Farklı fizyolojik özelliklere, duygusal yapıya ve hormonlara sahip iki cinsiyet ancak haklar konusunda eşit olabilir. Kanun karşısında, siyasal haklar ve iş hayatında özlük hakları vb. bakımından teorikte zaten bir eşitlik söz konusu. Kadın ve erkeğin sosyolojik açıdan eşitliği ise ütopya olarak değerlendirilebilir. Bunun sebebi günümüz toplumunda güçlünün güçsüzü, zenginin fakiri ya da eğitimlinin eğitimsizi hakir görmesidir. Kadın erkek eşitsizliği insanoğlu (bu terim feminizme göre cinsiyetçi bir terimdir) var olduğu sürece önüne geçilemeyecek bir durum olacaktır.
Toplumsal cinsiyet tartışmalarında ki feminist yaklaşım teorikte var olan ancak uygulamaya geçilemeyen hakları talep ederler. İşbu giri de yer alan tüm yazılanlar şahsi fikirlerimdir.
lorem ipsum
kadın ile erkek yasalar ve toplum önünde eşit olmak zorundadır. bu, kadınlarla erkeklerin birbirlerinden farklı olmadıkları anlamına gelmez. ama yasalar bireyin güvenliği, sosyal güvencesi, toplumun herkese sunduğu imkanlardan eşit faydalanması konularında cinsiyet ve benzer alt kimlikleri gözardı etmelidir. en azından yasalar kağıt üstünde böyle söyler ama uygulayıcıların cinsiyet anlayışı maalesef bunun önüne geçiyor.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol