dünyanın en zengin mutfağı

ronin
Türk mutfagıdır, müslüman süryani kürt musevi hristiyan halklarının mutfak örnekleri ve ipekyolu üzerinde olması,jeopolitik konum ve tarihi geçmisinde, üzerinde birçok medeniyet barındırmasından kaynaklıdır. Bana göre 2.sirada hint mutfagı vardir, evet her yemege köri koyarlar safran koyarlar acıyı basarlar falan ama konu güzel olması degil zengin olması.ortadogu ile uzakdogu kulturunun tam arasidir. Pakistan Afganiztan Ozbekistan mutfagindan ornekler de vardir Cin Tayland Yemekleri de.Fransız mutfagı da zengin olmakla beraber zenginlik uzakdogululular gibi kabuklu canlilara olan duskunluklerinden kaynaklanir, salyangoz,istakoz gibi kabuklularin yanısira kurbaga gibi seyleri de cok severler.3.sirada Ispanya diyorum 50 cesit tapas yaparlar ayrica deniz urunleri ve et konusunda da ilerdelerdir,italya da makarna pizza dondurma falan disinda cok birsey yoktur, brezilya et agırliklidir, amerikan mutfagi steak,pizza ve burger agirliklidir yeni birsey pek yoktur. Avrupa ulkelerinde Yunanistan disinda mutfagi kalabalik olan ulke yoktur.
ariella
Gastronomiye aşırı ilgisi olan biri olarak söyleyebilirim ki kesinlikle Türk mutfağı.
İtalyan mutfağının fazla abartılmış bir mutfak.
Fransız ise oradan buradan toplama, patenti alınmamış yiyecekleri kendi yiyecekleri olarak gösterip patentini aldıkları için onlarda da özellikle deniz ürünleri ve pâtisserie gelişmiş. Başka da çeşitlilik konusunda aklıma gelmiyor. Ha belli Yunan diyebilirim, o da bizimle ortak yiyecekleri olduğundan.
sextacy
gastronomiye fazlasıyla ilgisi olan birisi olarak söylemem gerekir ki çokluk, zenginlik değildir. değerli olan şeylerden elinde varsa zenginsin. kaliten yoksa, standardın yoksa, ürün bakımından iki sene üst üste aynı seviyede iş yapamıyorsan zengin değilsin. dünyada tanınan restoran adedin sadece 2. Michelin yıldızının yakınında bile değilsin. reçete olarak hepsinden fazla ürünün olabilir ama bunlar ne geleneksel ne de standartı olan ürünler.

Fransız mutfağı, mutfakta kullanılan sosların sahibidir. beşamel sos, hollandaise sos, domates sosun da dahil olduğu 5 temel sosun sahibi. sen bugün tavuk yaparken bile üzerine beşamel döküyorsun. fırında makarna yaparken de. bu mutfağa zengin dememek saçma olur.

İtalyan mutfağının sırrı, geleneksel ve değişmezliğinde yer alır. ülkenin güneyinde yediğin makarna da kuzeyinde yediğin makarna da aynı lezzete. taze makarna üstelik. "bizim peynirimiz tuzlu, yumurta daha taze ondan" diye bahane yok. dünyanın en iyi ikinci restoranı bu ülkede iken, mutfakları bizden fakir demek fazla abartı.

İspanyol mutfağı, uzakdoğu mutfağı gibi deniz ürünlerinin tillahı olan mutfaklara girmeye hiç lüzum yok. çünkü, 3 tarafın deniz, içinde de bir tane kocaman deniz varken deniz ürünlerin rezil durumda.

dediğim gibi hepsinden fazla yemeğimiz olabilir ama hepsi kendimize göre fazla. ürünümüzün kalitesiz olması yüzünden, iki sene üst üste aynı şekilde lezzetinin olmaması da cabası.
okuryazar
Bir toprak parçası ne kadar merkezi, tarihsel olarak eski, ne kadar bereketli, farklı coğrafyalara komşu ve parasal açıdan durumu iyiyse, mutfağı da o kadar zengin oluyor.
Ülkemizde antep mutfağının zenginliği bu yüzdendir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol